Запазена е за поредна година амбицията, освен да се модернизира

...
 Запазена е за поредна година амбицията, освен да се модернизира
Коментари Харесай

Зафир Зарков: Обществен транспорт на по-кратки интервали е амбицията на Столична община за 2018-а

 

Запазена е за поредна година упоритостта, с изключение на да се модернизира градският превоз, да може  да се усилват и километрите пробег, което на процедура се отразява в неговата по-голяма периодичност. За тази година се планува завишаване на транспортната задача с още 1,2 млн. километра пробег, което е двоен растеж на нарастването от предходната година. Това сподели в изявление за предаването „ Хоризонт до обед “ Зафир Зарков , общински консултант в Столичния общински съвет и заместник-председател на транспортната комисия.

Важно е, че биват завишавани някои от стойностите по разноските за общинските транспортни оператори, което е извънредно значимо, с цел да могат те продължат с модернизирането на превоза, добави той.

Заедно със строителството на метрото и обновяването на превоза, идващото по значимост и приоритет е точно превозът да става по-начесто и по-редовен, както всички чакаме. Изключително значимо е идната година да бъде приключен третият лъч на метрото, тъй като това е и най-екологичният превоз, който обезпечава и гръбнака на превоза на всеки съвременен град. До идната година би трябвало да бъдат вложени над 337 млн. лв.. Също по този начин с продължение на модернизацията Столичния автотранспорт продължава да влага в нови транспортни средства. През тази година ще се закупят  120 рейса. Имаме желание да се закупят и 20 електробуса и 20 хибридни бусове, с цел да може и София да „ стъпи “ на този новаторски метод на задвижване на публичния превоз, уточни още общинският консултант.

По думите му, в края на програмата за възобновяване и модернизиране на публичния превоз, която би трябвало да бъде финиширана през 2019-а година, автобусния парк на София ще бъде на едно от най-хубавите европейски равнища по междинна възраст и като улеснения и експлоатационни характерности.

Зарков заяви, че сега Столичен електротранспорт чака сключване на контракт за 13 нови трамвая, който ще бъдат пуснати по линия №5.

Той разгласи, че напролет ще започва план за нощен превоз в столицата. Проектът е гарантиран финансово.

По мотив на ограниченията против замърсяването на въздуха в София, Зарков сподели: От няколко години се работи по намаляването на замърсяването на атмосферния въздух. Безспорно едно от тях е модернизирането на публичния превоз. Мерките, които приехме по отношение на ограничение на придвижването на моторни транспортни средства касаят въвеждането на разнообразни зони, въвеждането на използването единствено на „ Евро 5 “ и „ Евро 6 “ рейсове в централни градски зони, въвеждането на такси за едрогабаритна строителна техника, създаване на нови буферни паркинги и мониторингова система за замърсяване.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР